III miejsce dla Zembrzyckiego Koła Gospodyń
Treść
VII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych o Złotą Warzechę, jaki odbył się 17 listopada w Lachowicach, zgromadził aż 16 grup konkursowych z całego powiatu. Gminę Zembrzyce reprezentowało Zembrzyckie Koło Gospodyń. W tym roku potrawy na konkurs były przygotowywane na bazie ziemniaków. Każda grupa konkursowa musiała przygotować jedną potrawę typowo regionalną, jedną współczesną potrawę opartą na tradycjach regionalnych oraz tradycyjną nalewkę i wino. Jury konkursu oceniało w przypadku potraw zgodność z tradycją lub nawiązanie do tradycji, walory smakowe potraw oraz estetykę podania, natomiast w przypadku win i nalewek – walory smakowe trunków. Zembrzyckie Koło Gospodyń do konkursu przygotowało następujące potrawy: „Zacierę zembrzycką ze słoniną”, „Racuchy ziemniaczane z sosem pomidorowym” oraz „Zembrzyckie wino gronowe” i nalewkę – „Jałowcówkę”. Poza konkursem na stole znalazły się także: zalewajka, ziemniaki klagane ze szczypiorkiem, ziemniaki pieczone – wspomnienie lata, placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną oraz kotleciki z gotowanych ziemniaków w bułce tartej. Zembrzyckie Koło Gospodyń w kategorii tradycyjne nalewki i wina zajęło III miejsce.
Zdjęcia są dostępne w dziale FOTOGALERIE.
Autor: L.P.
Tagi: warzecha