VII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych„O Złotą Warzechę”
Treść
odbył się 15 listopada 2008r. w Stryszawie.
Konkurs zorganizowany został przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach O/Sucha Beskidzka, Urząd Gminy Stryszawa, OSP w Stryszawie.
W konkursie udział wzięło 16 grup konkursowych, które przygotowały potrawy na bazie kapusty oraz nalewki i wina.
Zembrzyckie Koło Gospodyń Mioduszyna przygotowało konkursowy stół w kolorach jesieni. Potrawy przygotowane przez panie pięknie prezentowały się w kamionkowej zastawie wśród naturalnych, jesiennych ozdób. Biorące udział w konkursie zembrzyckie potrawy to „Wieprzowina w kapuście” w wykonaniu pani Jadwigi Mitka oraz „Tort kapuściany nadziewany mięsem” pani Krystyny Miś. Na stole nie zabrakło słynnych gołąbków, pasztecików z zembrzyckim barszczem oraz kapusty z grochem. Trzecie miejsce oraz nagrodę w kategorii nalewek i win przyniosła paniom „Nalewka z dzikiej róży” pani Krystyny Miś.
Podczas imprezy przygrywała Kapela Spod Grojca zachęcając uczestników i gości do śpiewu i tańca. Przygotowanych dań oraz nalewek każdy mógł kosztować do woli w niebywale przyjaznej atmosferze.
Po degustacji wszystkich dań komisja postanowiła przyznać: w kategorii – potraw typowo regionalnych: I miejsce – dla KGW Kojszówka II miejsce – exequo dla KGW Sucha Beskidzka oraz KGW Bystra,III miejsce – dla KGW Jachówka. W kategorii – współczesnych potraw opartych na tradycjach potraw regionalnych: I miejsce – dla KGW Hucisko-Pewelka, II miejsce – dla KGW Baczyn, III miejsce – dla KGW Stryszawa Dolna.
Po degustacji wszystkich nalewek komisja przyznała: w III kategorii – tradycyjnych win i nalewek: I miejsce – dla KGW Lachowice „Lubniczanki”, II miejsce – dla KGW Kurów, III miejsce – exequo dla KGW Budzów, KGW Kuków oraz dla Koła Gospodyń „Mioduszyna”. Wyróżnienie otrzymało KGW Stryszawa Dolna i KGW Jachówka. Każda grupa otrzymała również pamiątkowe dyplomy oraz łyżki tzw. warzechy.
Komisja, organizatorzy oraz goście z zadowoleniem uznali, że konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem Kół Gospodyń Wiejskich i szkół o profilu gastronomicznym. Uczestnicy wykazali się wnikliwą znajomością tematu konkursu i zaprezentowali wiele typowo regionalnych potraw i nalewek.
oprac. Halina Wacław
zdjęcia - FOTOGALERIA /Warzecha 2008/
Autor: b.lach
Tagi: warzecha