Przejdź do treści
Przejdź do stopki

WARZECHA 2011

Treść

12 listopada 2011 r. w remizie OSP Lachowice odbył się XI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "O ZŁOTĄ WARZECHĘ" skierowany do kół gospodyń wiejskich, szkół o profilu gastronomicznym i gospodarstw agroturystycznych z powiatu suskiego. Organizatorem konkursu jest Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, zaś współorganizatorami Urząd Gminy Stryszawa, Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej, OSP Stryszawa. W tym roku partnerem przedsięwzięcia było Województwo Małopolskie.
Warzecha to nazwa dużej drewnianej łyżki, używanej dawniej w powszechnie w kuchni, np. do mieszania w kotle czy zbierania śmietany z mleka – stąd nazwa konkursu. Do udziału zgłosiło się 17 grup, w tegorocznej edycji gospodynie przygotowały potrawy z ryby oraz nalewki oparte na starych, wyszukanych przez gospodynie recepturach. Naszą Gminę reprezentowały aż trzy koła: Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło Gospodyń Mioduszyna, Stowarzyszenie KGW Marcowianki oraz KGW Redz z Tarnawy Górnej. Najważniejszym celem tych kulinarnych zmagań był powrót do tradycyjnej kuchni, jej promocja, a także kultywowanie bogatych tradycji kulinarnych Podbabiogórza. Powołane komisje jurorskie oceniały zgłoszone na konkurs potrawy w dwóch kategoriach: typowo regionalna i współczesna oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz w trzeciej kategorii: nalewki. Wyniki przedstawiały się następująco:

W I kategorii – potraw typowo regionalnych:
I miejsce – Stowarzyszeniu - Zembrzyckie Koło Gospodyń „Mioduszyna” za pstrąga suszonego
II miejsce – KGW „Zawojanki” za pstrąga pieczonego w maśle topionym z plackiem ziemniaczanym
III miejsce – ex aequo KGW Stryszawa Górna za pstrąga z masłem i koperkiem, z sałatką ziemniaczaną, KGW Krzeszów za „pstrąga po krzeszowsku”

w II kategorii – współczesnych potraw opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce – KGW Kuków za roladę ze szpinakiem i łososiem
II miejsce – KGW Hucisko-Pewelka za mintaja w kapuście
III miejsce – ex aequo KGW Tarnawa Górna za karpia w sosie koperkowo-cytrynowym,
KGW Budzów za dorsza w płatkach kukurydzianych

w III kategorii – nalewki:
I miejsce – KGW „Lubniczanki” z Lachowic za nalewkę „Bimberoza”
II miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za „Świerkówkę”
III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za „Zbójnicka nalewkę”

Przyznano również wyróżnienie specjalne dla:
- Stowarzyszenia Koła Gospodyń w Białce za „Wiśniówkę”
oraz wyróżnienie specjalne „Bractwa Zbójników Spod Babiej Góry” dla KGW Budzów
za nalewkę „Chłopski trunek” i dla KGW Palcza za nalewkę „Babski uśmiech”
Przyznano wyróżnienia za udział pozostałym grupom:
- KGW Stryszawa Dolna
- KGW Kurów
- KGW Targoszów
- Stowarzyszenie KGW „Marcowianki”
- KGW Palcza

Autor: GCKiCz

Tagi: warzecha